Wat zijn goede hygiënepraktijken?
De goede hygiënepraktijken vind je op FAVV - generieke autocontrolegids in de sector business to consumer.
Persoonlijke hygiëne
Om besmettingen te voorkomen moeten de handen:
- Frequent worden gewassen. In elk geval bij het begin van de voedselbereiding en na het toiletbezoek. Bij voorkeur met zeep en warm water.
- Op een hygiënische manier worden afgedroogd, bijvoorbeeld met papieren doekjes of een papieren handdoekrol. Handdoeken mogen daarvoor niet gebruikt worden. Luchtblazers zijn alleen in toiletruimtes toegestaan.
Draag beschermende werkkledij , aangepast aan de aard van de werkzaamheden, en, als dat nodig is, een haarnetje of hoofddeksel. Draag geen juwelen aan de armen of handen als je in contact komt met onverpakte levensmiddelen. Je mag een gladde trouwring dragen, maar draag dan bij voorkeur handschoenen.
Hygiëne in de keuken
Reinigen en ontsmetten
De onderwijsinstelling is onder andere verplicht een reinigingsplan op te maken. In een reinigingsplan staat wat je reinigt, wanneer je het doet en welk product je daarvoor gebruikt.
Er moet gereinigd worden, ontsmetten daarentegen is geen verplichting.
Bij het ontsmetten zijn niet alle ontsmettingsmiddelen toegelaten. Zo zijn sommige producten van het merk Dettol verboden. Bleekwater mag in bepaalde concentraties.
Informatie over toegelaten desinfectanten vind je op de website van de Federale overheid - Biociden.
De meegeleverde technische fiches van de chemische bestrijdingsmiddelen die je gebruikt, moeten bijgehouden worden.
Levende dieren in de keuken
Honden, poezen, kanarievogels, muisjes, cavia’s, vissen ... zijn niet toegelaten in ruimtes waar voedsel wordt bereid, verkocht, geconsumeerd. Dit geldt overigens niet alleen voor de keuken, ook voor de klas.
Blindengeleidehonden vormen een gedeeltelijke uitzondering: ze mogen in een ruimte waar voedsel wordt verkocht, maar niet in een ruimte waar voedsel wordt bereid.
Andere activiteiten in de keuken
Gebruik je de keuken voor activiteiten als knutselen of strijken, dan mag er nooit tegelijk ook bijvoorbeeld gekookt of gegeten worden. Bovendien moet de keuken nadien een grondige schoonmaakbeurt krijgen.
Extra informatie
Verwante pagina’s
- Kwaliteitsbewaking door het federaal voedselagentschap
- Erkenning, toelating en registratie bij het federaal voedselagentschap
- Zorg voor voedselveiligheid met een autocontrolesysteem
- Opleidingen over voedselveiligheid
Websites
- FAVV - generieke autocontrolegids in de sector business to consumer
- Toegelaten desinfectanten: Federale overheid - Biociden